Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

 
image
 Beruházásokban azért nem volt hiány.
Balogh Tibor polgármester szerint a 2013-as esztendő sem lesz könnyű
 
Nem zárt könnyű évet Kézdiszentlélek önkormányzata, jóllehet több területen megpróbált takarékoskodni. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly még falunapokat sem tartottak. Balogh Tibor polgármester úgy véli, a 2013-as esztendő sem lesz buktatók nélküli, ugyanis az országos politikai helyzet a magyarságot semmi jóval nem kecsegteti.

– Két választáson is túl van az ország. A helyhatósági szavazatok tükrében miként értékeli az ön által vezetett önkormányzat teljesítményét?

– Az a tény, hogy a község lakói ilyen nagy százalékban ismét bizalmat szavaztak, nagy elégtétel számomra. Ezt megköszönöm ez alkalommal is, és ígérem, ugyanolyan lelkesedéssel dolgozom községünkért az elkövetkező időszakban is, mint eddig. A 2012-es esztendő sok jót hozott községünknek, viszont nehézséget okozott a hosszú ideig tartó szárazság, amely az 1940-es évekbelihez volt hasonló. Községünk lakói jórészt mezőgazdaságból élnek, így nemcsak az önkormányzat van túl egy nehéz éven, hanem az itt élők is, és ennek a hatását minden területen érezni lehet. A beruházásokat illetően mégsem kell szerénykednünk, hiszen Szárazpatakon új óvodát sikerült építeni, teljes egészében felújítottuk a szentléleki iskolát, folyamatosan javítottuk a mezei utakat, és az utcák kavicsozását is folytattuk a falu között, bekerítettük a sportpályákat. Bár nem hozzánk tartozik, de érinti a község lakóit, hogy a B 11-es országúton, Katrosa felé egy kilométeren teljes útjavítás zajlott. Nem csak Kézdiszentlélek, hanem a több település összefogásának köszönhetően kálvária-út épült a Perkő felé, ezért ismételten köszönetemet küldöm azok számára, akik felvállalták ezt a nem kis feladatot. A válság ellenére sikerült megőrizni önkormányzatunk gazdasági stabilitását, és újult erővel vághatunk neki az esztendőnek. 

Helyi értékek előtérben

– Bár nem szerveztek falunapot, rendezvényekben mégsem szűkölködtek.

– Május elsején majálisoltunk a Perkőn, és júniusban ismét házigazdái voltunk az Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválnak. Táncosainkra méltán vagyunk büszkék, hiszen közös erővel és hittel képviselték a falut itthon, más településeken és az országhatárokon túl is. Szeretném megköszönni munkájukat, akárcsak Kézdiszentlélek D-osztályos focistáinak, akik tavaly is öregbítették településünk hírnevét. 2012-ben valóban nem tartottunk falunapokat, a perkői búcsúra, illetve arra a hétvégére fordítottunk figyelmet. Inkább a kulturális műsorokra, helyi értékekre helyeztük a hangsúlyt, elismerő címeket adományoztunk nyugdíjas pedagógusoknak. Több alkalommal vendégül láttuk testvértelepüléseink küldöttségeit. Lehetőségeinkhez mérten iskolákban és óvodákban karácsonyi csomagot osztottunk, hogy minden gyermek arcára egy kis mosolyt varázsolhassunk. Sikeresek voltak a március 15-i ünnepségek is, ahol együtt ünnepelhettünk és róhattuk le kegyeletünket. Megtartottuk az idősek napját, ez alkalommal Kővárra hívtuk meg az ünnepelteket, hogy ott is megmutathassuk az utóbbi években történt változásokat. Óévbúcsúztató és újévköszöntő szilveszteri kosaras mulatságot is szerveztünk a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Iskolákat javítanak

– Kérem, beszéljen az idei elképzelésekről!

– Terveink között van a szentléleki óvoda felújítása, ezt követően megtartjuk a névadó ünnepségét is. Itt már tavaly dolgoztunk, újrafödtük az épületet. A kővári iskola rehabilitálása vár ránk, és a szentléleki templommal szemben levő, ún. külső iskola épületén is javítani szeretnénk. Folytatnánk az utak aszfaltozását Kőváron és Kiskászonban. Környezetvédelmi és más szempontból is nagyon fontos lenne a szennyvízcsatorna kialakítása, de erre lehetőséget, sajnos, még nem látok, hiszen csak Szentléleken mintegy 302 milliárd régi lejre lenne szükség. 

Szerzõ: Hírmondó