Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

Védve a település tekintélyes része

 Jó ütemben zajlik a patakszabályozás 

image
Javában zajlik a marterősítés az Apor István-iskola előtt is. Ott törtkővel töltött fémkeretes drótketrecek védnek az áradástól
 
Most már több munkafronton is dolgozik Kézdiszentléleken a Kászon patakának szabályozásával megbízott cég. A munkálat nagyon látványos, a falu tekintélyes része már védve van az áradástól.

A Perkő alatti település Kézdivásárhely felőli végében, a községközpontban és a Porondon is gőz­erővel zajlik a Kászon-patak szabályozása. Az áradásoknak leginkább kitett falurész, a Porond is most már részben védve van, hiszen az elburjánzott növényzet eltávolítása után megnövelték a medret, megmagasították a martokat, és egy hosszú, körülbelül 200 méteres részt kővel raktak ki. 

 

A katolikus plébánia közelében levő gyaloghídtól kezdődően már magas betontámfalakat öntöttek. Erre vélhetően azért volt szükség, mert ezen a helyen a meder nagyon összeszűkül, és a kétoldalt található épületek miatt a szélesítés nem volt lehetséges. Ugyancsak a Porondon arra is gondoltak, hogy szekérrel továbbra is át lehessen kelni a Perkő felőli falurészre, pontosabban az egykori malom felé. Így meghagyták a mederbe bevezető utat, viszont azt is betonnal és kővel burkolták, hogy a víz ne tudja a martot kikezdeni.

A Porondon hasított kőlapokkal burkolták a meder egy részét. Folytatásában már hosszú betonmellvéd áll ellen a víz haragjának

A munkálatot 2014-ben kell befejezni, és úgy tűnik, tartani tudják a határidőt. A munkások és az erőgépek késő délután és hétvégeken is dolgoznak, és laikus szemlélődő számára úgy látszik, minőségi munkát végeznek. A Kászon patakának szabályozása Szárazpataktól Oroszfaluig terjed, és a Kézdivásárhelyhez tartozó kis településen is megkezdték már a kivitelezést. Az áradások az utóbbi évtizedben komoly gondot jelentettek, és óriási károkat okoztak a patak mentén fekvő településeken.