Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

Szentlélek csinosodása

Egyre több a megszépült középület 

image
Most rendezik a közösségi ház környezetét
Habár az önkormányzatok 2008-tól (a gazdasági válság kitörésétől) nem dúskáltak pénzben, mégis minden felsőháromszéki település csinosodik, szépül. Kézdiszentléleken az elmúlt évek során több középületet teljesen felújítottak, másokat részben újjáépítettek, és idén is gazdagodik a leltár: a Szentlélek-templommal szemben levő közösségi ház már jórészt elkészült.

A Perkő alatti település a múlt évben vált építőteleppé: javában zajlik a Kászon-patak medrének szabályozása, amelyik – bár kritikát is kapott, a környezetet féltő személyektől – kétségtelenül a falu lakóit és azok javait védi.

Rendezik a patakmedret

– Gyakorlatilag csak a település eb belül védik a medret a kőrakással, a falu határain kívül olyan geo­textília kerül a kikotort, az áradásokat okozó hordaléktól megtisztított mederbe, ami a későbbiekben befüvesedik – fejtette ki érdeklődésünkre Balogh Tibor polgármester. A településvezető – habár nincs kapcsolatban a kivitelező szatmári céggel (a munkálat a vízügy hatáskörébe tartozik) – nagyon elégedett a folyamat gyorsaságával és pontosságával.

Az elöljáró szerint a természet rövid időn belül visszahódítja a patakmedret, meglátása szerint hamarosan ismét fák fognak zöldellni a martokon.

– Mi nem vagyunk a természet ellen, viszont községvezetőként elsősorban az itt lakók életét, javaik megóvását kell előtérbe helyeznem – magyarázta az elöljáró.

A munkálat révén lehetőség adódik a községszépítésre is: több helyen sétányokat és rendezett parkolókat létesítenek, és van egy pályázatuk, melynek révén a Porond nevű falurészen parkot alakítanak ki. Ezt eddig nem tudták volna megoldani, ugyanis nagyobb esőzés után a Kászon vize mindig elöntötte Kézdiszentléleknek ezt a részét.

 

Épületek szépülnek

Elnyerte végső formáját és már nincs „pirosban” a Perkőre vezető út mellett, a Hősök emlékművének szomszédságában levő új közösségi ház. Ezt önerőből javították és bővítették ki, elkészült a kerítés is, és az udvaron elterítették a mosott kavicsot. Teljesen berendezik, konyhai felszereléssel látják el, így kisebb rendezvényekre lehet majd bérbe venni, ezen kívül a Perkő tánccsoportnak biztosít próbahelyiséget. 

A rendőrség mellett levő turisztikai iroda is épül, ezt pályázati pénzből kivitelezik. Bár már 2009-ben megnyerték a pályázatot, Gyulafehérvár még nem folyósította a pénzügyi támogatást, a munkálatot gyakorlatilag az építő hitelezte meg. Ezt öt évig kell működtetni, utána az ingatlan a község tulajdonába kerül, tehát ezáltal is gazdagodik a település közvagyona.

A legnagyobb értékű, helyi költségvetésből fedezett beruházás a kővári iskola épületének az újrafödése. A tetőszerkezet cserére szorul, ezt az elképzelés szerint manzárdnak építenék át, így a kővári kultúrotthon mellett tanuló gyerekek is oda költözhetnének. Idén valószínűleg nem tudják teljesen felújítani az épületet, viszont jövőben erre is sort kerítenek.