Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

 
Jól látható a fejlődés
 
 
Jól látható a fejlődés

Az elmúlt időszakban rájárt a rúd a községre, többnyire negatív hírekben szerepelt a Perkő alatti település. Ennek ellenére Kézdiszentlélek fejlődik, a média által felkapott bűnözési hullám visszaszorítása napirenden van, közben pedig látványos területrendezés zajlik a településen.

Közösségi házat létesítettek

Az önkormányzat figyelmet fordít a tulajdonában levő épületekre, így a kézdiszentléleki vártemplommal átellenben levő, 20. század eleji szép létesítményről is gondoskodtak. A kúriákra emlékeztető ingatlant a helyi költségvetésből mellékhelyiségekkel és konyhával bővítették. A nagytermet a Perkő Táncegyüttes használja, de emellett a közösségi ház halotti tor, eljegyzés vagy bármilyen más társas rendezvény számára alkalmas. A látogatókat Tódor Előd lakberendező a perkői kápolnáról készített, lenyűgöző, keresztény motívumokkal gazdagított falfestménye fogadja. 

A közösségi ház látogatóit Tódor Előd falfestménye fogadja

A közösségi ház mosott kővel terített udvarán lefödést hoztak létre: Balogh Tibor elöljáró úgy véli, a megyében egyetlen település sem büszkélkedhet ilyen sokoldalú létesítménnyel.

Parkosítás és faluvédelem

A faluban erőgépek sokasága próbálja medrébe szorítani a Kászonok megvadult vizét – úgy tűnik, sikeresen. A vélemények ennek kapcsán megoszlanak: a halászok szerint a szabályozás a folyóvíz és élővilága számára a végítéletet jelenti, mások meg azt gondolják, hogy a kőfalak építése és más árvízvédelmi létesítmények létrehozása portájukat menti meg. Tény, hogy a legutóbbi áradáskor megóvta a községközpont árvíz által leginkább fenyegetett részét.

Elvégezték az árvízvédelmi munkálatokat, fellélegezhet a lakosság

 

A szabályozásnak további pozitív hozadéka, hogy a községközpont területet nyert: a Petőfi Sándor Művelődési Otthonnal átellenben parkolókat sikerült kialakítani, és megadatott az a lehetőség, hogy az ugyancsak árvízvédett Porondon is parkosítsanak, ahogy azt meg is tették a művelődési otthon előtti téren.

A Petőfi Sándor Művelődési Otthont felújították, az előtte levő teret parkosították

Nem hagyják az iskolát

A Balogh Tibor által vezetett önkormányzat számára prioritást jelent az oktatási intézmények felújítása. Szárazpatakon egy új, korszerű óvodát adtak át, ugyanakkor teljesen felújították a községközpont iskoláját, valamint a Pitypang Napközi Otthont is. Ez utóbbinál pár évvel ezelőtt már bővítették a régi épületet. 

A régi iskola épületét közösségi házzá alakították, az udvarra filagóriát építettek

Bartók Enikő, az óvoda vezetője szerfölött elégedett az önkormányzat hozzáállásával, mint mondta, minden tevékenységet támogatnak. Az igazgatónő egyedül a gyereklétszám csökkenése miatt aggódik, ugyanakkor büszke arra, hogy az általa vezetett intézményben mindent megtesznek azért, hogy a roma közösségből származó gyerekeket is bevonják az oktatásba, alapnevelést biztosítsanak számukra.