Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

Fejlesztik a községet

Múlt évi mérleg és idei tervek

image
A községháza új köntösbe öltözött
Sok vesződéssel, de a tavaly is sikerült Kézdiszentléleket szépíteni, fejleszteni. Látványos megvalósításokban sem volt hiány, hiszen gyönyörű parkkal gazdagodott a községközpont, elkészült a turisztikai iroda, új köntösbe öltözött a községháza, és az előtte, illetve a szomszédságában levő teret is sikerült korszerűsíteni. Mindezen megvalósításokról és a jövő évi tervekről beszéltünk Balogh Tiborral, a nagyközség polgármesterével.

 A polgármester azon van, hogy Kézdiszentlélek község összes települését fejlesszék, így ne csak a Perkő alatti faluban, hanem Kiskászonban, Kézdikőváron és Kézdiszárazpatakon is legyen előrelépés. 

Korszerűsítették a központot is

A községközpontban tavaly sikerült befejezni a 2009-ben megkezdett turisztikai központ építését, ez a munkálat elsősorban a bürokrácia miatt ment nehézkesen. A községházát azért kellett felújítani, mert a falak átnedvesedtek, salétromosak lettek. Így a vakolatot a téglákig leverték, és hosszú ideig, egy évig úgy hagyták, hogy a falak tudjanak kiszáradni, illetve kezelték is, hogy a salétromtól megszabaduljanak. Elkészült a polgármesteri hivataltól a Petőfi Sándor Művelődési Otthonig vezető járda is, parkosítottak, illetve a megerősített patakmederrel párhuzamosan parkírozót alakítottak ki.

Gyönyörű parkkal gazdagodott a községközpont

Ez fontos volt, hiszen a községközpontban eddig kevés volt a gépkocsi-megálló, ezen kívül most már a turisztikai iroda előtt is aszfaltozott parkolóhely van kialakítva. Járda épült a római katolikus templom felé vezető megyei út mentén is: ott a Perkő oldaláról beömlő vizet zárt sáncba vezették, így a sár nem mosódik ki a műútra. Szintén tavaly fejezték be a patak szabályozását, ami szintén fontos a szentlélekiek számára, hiszen például a Porondon rengeteg lakóházat veszélyeztetett a víz, ugyanakkor a megáradt Kászon-vize a mezőgazdasági területeket is gyakran elöntötte.

Tavaly készült el a turisztikai iroda is

Az önkormányzat azt is tervezi, hogy a falvakban tájotthonos buszmegállókat épít, elsőként Kiskászon bejáratához, eltüntetve az obszcén feliratokkal „díszített”, szebb időket megért, kibelezett téglaépületet. Itt a közösségi összefogásnak köszönhetően székely kaput is állítottak a bekötőúttól kb. harminc méterre. Hamarosan Szárazpatakon és Kézdiszentléleken is hasonló buszmegálló várja az utasokat. 

A Porondon a patak szabályozásának köszönhetően lehetőség nyílt egy park kialakítására, ezt az Angustia Egyesülettől nyert pályázati pénzből készítették el. Nem csak zöldövezetet, hanem játszóteret is létrehoztak, ami a közeljövőben bővülni fog, ugyanis a községvezetés ígéretet kapott a New Fashion és Zarah Moden készruhagyárak vezetőségétől újabb játékok beszerzésének a támogatására.

Részben helyreállítanák a Tarnóczy-várat

Annak ellenére, hogy Kézdiszentléleken meglehetősen sok a látnivaló, az önkormányzat a Tarnóczy–Mikes-várat is bevonná a turisztikai vérkeringésébe. Most a katolikus temetővel átellenben pár várfal, kőkerítés és egy omladozó kapu hirdeti a Mikesek egykori dicsőségét, illetve emlékeztet Kemény Zsigmond Özvegy és leánya című regényének színhelyére. Az önkormányzat ezt meg szeretné menteni az utókor számára, viszont ehhez tisztázni kell a dombos telek tulajdonviszonyát, majd régi képek, térképek alapján feltárnák és konzerválnák a romot. A közvetlen szomszédságában ott van egy működőképes, egykoron víz által hajtott malom is, ami szintén látványosságként szolgálna. A várrom környékén, pályázati pénzből, pihenőhelyet alakítanának ki a Perkőre igyekvő turisták számára.

Sáncokat alakítanak ki Kiskászonban

Pár évvel ezelőtt egy kilométer, utána még ugyanannyi aszfaltot öntöttek Kiskászonban, a Perkő felé vezető útig. Ezt folytatnák, sáncokat alakítanak ki, és ugyanakkor még egy jelentős munkálatot szeretnének elvégezni: vagy a templom felújítását, vagy a kultúrotthon újjáépítését.

– Mindkettőre nem lesz pénz a költségvetésben, a közösségre és a tanácsra bízzuk, mi a fontosabb számukra – mondta a polgármester. 

A kultúrotthont teljesen le kell bontani, a faépület tönkrement, a hátsó része meg is rokkant. Korábban megpróbálták kijavítani, az ablakok kicserélése után jöttek rá, annyira tönkrementek a falak, hogy nincs értelme pénzt költeni rá.

Iskolabővítés Kőváron

Idén a kővári iskolán lenne a sor, hogy új köntöst kapjon. A tervek már a tavaly elkészültek, a tetőt felújították. Remélik, idén sikerül kialakítani a tetőteret, ugyanis a példásan felújított művelődési otthon mellett működő óvodát az iskolaépületbe szeretnék költöztetni. Szintén Kőváron az útépítést (a sáncok kialakítását) kellene folytatni, de nehézségekbe ütköztek, mivel a munkálat kivitelezését megnyerő cég csődbe ment. 

Idén a kővári iskolát is felújítják

– A falusfeleknek viszont ezt hiába mondjuk, ők csak azt látják, hogy valami elkészült-e avagy sem  mutatott rá a helyzet fonákságára Balogh Tibor. 

A községvezető egyébként nehezményezi, ahogyan a kormány kezeli a hasonló munkálatokat, meglátása szerint jobb lenne egy kivitelezésre szánt pénzösszeget településeknek egyben átutalni, és akkor elkerülhetővé válna az az állapot, hogy a kifizetések hónapokig késnek, és a vállalkozások nem tudják önerőből finanszírozni a munkálatokat.

–Az egész rendszer „beteg”, ilyen esetben nem tudni, miként lehet továbblépni. A kormány megígér valamit, de az általában csak papíron létezik, előfordult, hogy a kifizetésekre hónapokat kellett várni.

Kultúrotthont újítanak Szárazpatakon

A községvezetés nem felejtette el Szárazpatakot sem: ott idén a művelődési házat szeretnék felújítani. A házban zajlik az élet, a közösségi célok mellett különféle magánrendezvények lebonyolítására is használják. Központi fűtés szerelését tervezik, kicsit átalakítják a belső szerkezetét, és konyhával is ellátják. A kis településen egy kilométer utat aszfaltoznának a székely kaputól a templom irányába. Erre vélhetően a megyei tanács nyújt támogatást, és már tavasszal hozzákezdhetnek.