Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

Mérlegen a 2016-os esztendő

Középületeket bővítettek-szépítettek 

image
A községközpontban levő óvoda kertjét is csinosították
Megvalósításokban gazdag évet tudhat maga mögött a kézdiszentléleki önkormányzat, aszfaltoztak, községet szépítettek, építkeztek az év folyamán. Vannak hiányosságok is, de azokat a 2017-es évben igyekeznek pótolni.

Balogh Tibor polgármester beszámolóját Kézdiszárazpatakkal kezdte, ahol idén egykilométeres aszfaltutat sikerült önteni, ami a főúttól kezdődik. Az elöljáró úgy értékelte, ez jelentős előrelépés, hiszen olyan helyre került bitumenréteg, ahol eddig sosem volt. Ugyancsak Ópra Benedek szülőfalujában megkezdték az iskolakertben található kultúrotthon tatarozását, az idei év azonban csak a bontásé volt, a felújítás jövő évben valósul meg.

Kézdikőváron az iskola tetőterének beépítésén dolgoztak, a község első embere reméli, hogy ez év végéig sikerül azt is befejezni, osztálytermeket alakítottak ki. Végleges döntés nem született arról, hogy a kővári óvodát oda költöztetik-e, vagy marad a jelenlegi helyén. A polgármester hajlik az előbbi megoldásra, mivel így az oktatási intézmények egy födél alatt lennének, s ez például a költségek tekintetében sem elhanyagolandó, elég csak a téli fűtésszámlára gondolnunk.  A bővítést a megyei tanács 75 ezer lejjel támogatta, az építkezéshez szükséges további anyagiakat a helyi költségvetésből állták, ami jelentős erőfeszítést igényelt.

Kézdiszentléleken átadták a Porondon levő, az Angustia Egyesülettől nyert pályázatból kialakított parkot, ami nagy sikernek örvend fiatalok és idősek körében egyaránt. Balogh Tibor korábban arról tájékoztatott, hogy feltárnák és felújítanák a Perkő alatt meghúzódó Tarnóczi–Mikes-kastélyt, hogy azt be lehessen kapcsolni a környék idegenforgalmi látványosságai körébe. A tervről nem mondtak le, most rendezik a terület tulajdonjogát, hogy tiszta telekkönyvvel tudjanak pályázni, ez a dokumentum ugyanis az ilyen projektekhez elengedhetetlen. Azt is keresik, hol tudnának pályázni. Több helyen kopogtatnának, és vélhetően megpróbálnának anyaországi segítséget is kérni a munkálathoz.

Minden évben jelentős összeget fordítanak a községi utak javítására, hiszen a lakosság nagy része gazdálkodásból él. Idén a répaszedés elhúzódott, az utak jobban tönkrementek, de nincs mit tenni, a terményt be kell takarítani. A község belső úthálózatán csak karbantartást végeztek, amíg nincs csatornarendszer, addig nincs értelme hosszabb útszakaszokat leaszfaltozni.

Szintén az utak kérdésköréhez tartozik a Conforesttel kötött szerződés, amelynek értelmében a cégnek Kiskászonban és Kőváron kellett volna befejeznie az aszfaltozást, viszont csődbe jutott, így a munkálat nincs kész, a cégtől pedig még nem sikerült „megszabadulni”. „Az igazság az, hogy idén a kormány semmiféle támogatást nem folyósított a községi utakra, így nem volt értelme, hogy a céget nyaggassuk. Ha lesz pénz, de nem fejezik be az utat, akkor mi is szerződést bontunk, és újralicitáljuk a munkálatot” – vélekedett ennek kapcsán Balogh Tibor, aki a beszélgetés végén ejtett szót arról, hogy a községközpontban levő óvodánál szintén idén rendezték a területet, így most teljes egészében megújult az oktatási intézmény.